keskiviikkona, lokakuuta 27, 2010

Hyi täi!

No, tälleensä mahdollisesti löytyi syy Mysslan allergiselle reaktiolle, nimittäin täi, jos tunnistin oikein moisen otuksen. Useastihan minä tuon karvanaaman tarkistan, vaan eipä löytynyt mitään aikaisemmin satunnaisotannalla. Ei se pysyisi paikoillaan niin kauaa että saisin koko komeuden täikammalla (jota ei ole) tutkittua. Mutta tänään tuli napakymppi ja löysin yhden ötökän ja _ehkä_ toisen, tosin en siitä täysin varma voi olla kun en saanut mokomaa hyppysiini. Eipä siinä muuta kuin Frontlinea pipetissä apteekista, kävipä juuri niinkin, että paskanmarjat selvisin yhdellä paketilla. Piti ostaa molemmille omat kun olivat 5-10 kg ja 10-20 kg ja toiselle annostus oli liian iso ja toiselle liian pieni. Toinen maksoi 32,84 € ja toinen 26,74 €, mihin sitten menikin reilusti loppukuun ruokarahat. Opiskelijan onnea <3.

Tällainen otus se mahdollisesti oli, en ole täysin varma. Tämä yksilö on nimeltään Linognathus setosus ja lisätietoa otettu osoitteesta http://www.exspot.fi/muut-ulkoloiset/koiran-tai.asp :

Koiran täi (Linognathus setosus)

Täi on koiran yleisin ulkoloinen. Se on noin 2 mm:n pituinen ruskehtavan värinen siivetön hyönteinen, joka elää koko elämänsä koiran iholla ja karvassa. Se käyttää ravinnokseen koiran verta. Täin imemä veri näkyy tummana sen takaruumiissa.

Täi tarttuu koirasta toiseen tai saastuneiden hoitovälineiden välityksellä. Koirasta toiseen se tarttuu helposti, erityisesti talvella, jolloin kaupunkikoirat ovat läheisessä kontaktissa toisiinsa esim. koirapuistoissa. Täitartunnan leviämisen kannalta otollisia ovat näyttelyt, kokeet ja muut koiratapahtumat, jotka keräävät paljon koiria yhteen.

Tavallisin täitartunnan oire koiralla on jatkuva voimakas kutina ja siitä seuraava raapiminen, koska täiden puremat ovat hyvin kutiavia. Varsinaiset ihovauriot ovat yleensä raapimisen seurausta, joka johtaa karvanlähtöön ja sekundaarisiin bakteeritulehduksiin. Jotkut koirat saattavat olla oireettomia kantajia tai niillä on vain vähäistä kutinaa. Täin puremat kutiavat vielä pitkään sen jälkeen, kun itse täit ovat jo kuolleet. Kutinan jatkuminen ei välttämättä merkitse sitä, että hoito on epäonnistunut.

Vaikka loisen koko elinkierto tapahtuu koirassa, munia ja yksittäisiä aikuisia yksilöitä saattaa olla myös koiran ympäristössä, joten huolelliseen häätöön kuuluu koiran lähiympäristön (makuupaikat ja matot sekä hoitovälineet, kuten harjat) puhdistaminen. Koiran täi on eri laji kuin ihmisen päätäi, eikä tartu ihmiseen.

Minä epäilen, että Mysslan karvanlähtö on kuitenkin luonnollista, eikä punkista johtuvaa.

2 kommenttia:

  1. Moikka!

    Kiva, että joku on ottanut puheeksi tän täi asian. Meidän koira sai myös moisen vaivan, tosi inhottavaa! Itseäni ärsyttää kun on niin vähän tietoa tuosta täistä. Joka paikassa sanotaan, että täin puremat kutiavat vielä pitkään vaikka ne olis kuolleet, mutta missän ei kerrota että kuinka kauan. Meidän koiralla hoito tehtiin ekan kerran reilu viikko sitten ja vieläkin raapii itseään tosi paljon. Tällä viikiolla uusin hoidon(exspot) ihan varmuuden vuoksi kun kutina senku jatkuu ja jotain pieniä öttiäisiä vielä löytyi, mut kiinnostais tietää että koska tuo kutina helpottaa?!

    Terv.Leena

    VastaaPoista
  2. Itse annoin kahdesti sen kuurin, pidin kuukauden sitä väliä. Siinähän menee päivä tai pari ennen kuin se aine edes vaikuttaa.

    Mitähän ne kutisi, se on varmaan kaikilla yksilöllistä. Meidän koirilla kutina taisi loppua vähän ennen toista kuuria, olisiko 3-4 viikkoa kestänyt? Eli kestää kyllä pitkään, ei kannata siitä huolestua. Muistaa vaan imuroida koiran petipaikat ja lattiat niin ei munia jää ja tule uudelleen.

    Tsemppiä teille!

    VastaaPoista

Hellurei